Sluiten

4 vragen aan yogadocente Helene Bruins over bedrijfsyoga

Interview

Publicatiedatum 20 juni 2017

Bedrijven die bedrijfsyoga aanbieden aan hun medewerkers krijgen te maken met gezondere medewerkers, een positievere werksfeer, minder stress op de werkvloer en minder ziekteverzuim. Geen wonder dat steeds meer bedrijven bedrijfsyoga aanbieden.

Helene Bruins
(Foto: Helene Bruins)

Wij stelden yogadocente en eigenaresse van De Yogaschool Utrecht, Helene Bruins, een aantal vragen over bedrijfsyoga.

1. Waarom denk je dat het belangrijk is dat bedrijven bedrijfsyoga aanbieden?

1 op de 7 mensen lijdt aan burn-out klachten. Dit komt neer op meer dan 1 miljoen mensen. Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Deze aantallen groeien met gemiddeld 3 procent per jaar. Door yoga aan te bieden op het werk, stimuleren werkgevers een gezonde en gebalanceerde levensstijl voor hun werknemers. Bedrijfsyoga leert werknemers hoe te ontspannen ten tijde van stress en het creëert een moment van rust en saamhorigheid te midden van de werkweek.

2. Welke vorm van yoga geef jij vooral bij bedrijfsyoga? Richt je je hier vooral op de veelgehoorde nek- en rugklachten?

In onze bedrijfsyoga lessen laten we de werknemers op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende onderdelen van yoga. We introduceren bijvoorbeeld verschillende technieken en fysieke oefeningen om bewustwording te creëren over houding en ademhaling. Daarbij bieden we tools aan om te integreren in de werkomgeving.

3. Hoe lang duurt een bedrijfsyogales? Is een half uurtje voldoende? En komen mensen zwetend de les uit of valt dit mee?

Onze lessen duren gemiddeld 60 min. Dit is de minimale tijd voor een totale yogales. De les is niet zozeer een echte work-out, maar meer een combinatie van ademhaling, beweging en ontspanning. Echt zweten valt over het algemeen mee. Een halfuurtje zou ook kunnen door enkel op bepaalde onderdelen te concentreren.

4. Is bedrijfsyoga overal hetzelfde of pas je het aan op het type werk dat werknemers doen en/of de meest voorkomende gezondheidsklachten bij een specifiek bedrijf? Of misschien hebben bedrijven ook wel specifieke wensen?

We passen de lessen aan op het type werk dat werknemers doen en/of de klachten die gemeld worden. Mentale stressklachten vragen bijvoorbeeld om een andere aanpak dan fysieke klachten. Dit gaat altijd in overleg met de HR-afdeling.

Meer informatie over bedrijfsyoga vind je in het Businessyoga artikel. Nieuwsgierig geworden naar bedrijfsyoga? Neem dan eens een kijkje op de website van De Yogaschool Utrecht of regel een bedrijfsyogales bij jouw bedrijf!

SaveSave

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.