Sluiten

3x wat we kunnen leren van het Finse schoolsysteem

Praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum 13 maart 2015

Wist je dat Finland alles dat wij belangrijk vinden in sport, doorgevoerd lijkt te hebben in haar schoolsysteem? Een systeem om een voorbeeld aan te nemen?

  1. Meer nadruk op creativiteit en vrij spel en minder op het al op jonge leeftijd maken van huiswerk (of in de sport: het moeten aanleren van een bepaalde vaardigheid op een specifieke manier).
  2. Competitie kent geen plaats op Finse basisscholen. Kinderen worden niet onderworpen aan landelijke testen. In plaats daarvan monitoren en testen docenten kinderen op een manier die hen juist lijkt en die zij bij het kind vinden passen. Want: elk kind is uniek.
  3. Finnen richten zich op gelijke kansen. Een kind met een minder gunstige achtergrond, met minder aanleg of een kind dat sociaal minder makkelijk is, verdient net zo veel kans zich te ontwikkelen als elk ander kind.

In Nederland heeft het Calvijn met Junior College sport hoog in het vaandel staan.

Lees meer

Bron

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Tyler Laing. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. Bezoek voor meer informatie en artikelen de website.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.