Sluiten

11 tips om sporten leuk te houden

Tips

Publicatiedatum 27 oktober 2014

Plezier is voor kinderen de belangrijkste reden om te sporten. Dat maakt het voor jou als ouder belangrijk om plezier voorop te stellen. Active for Life geeft 5 do’s en 6 don’ts voor ouders om te zorgen dat kinderen sporten leuk blijven vinden.

Doen

1. Lees je in

Word zelf bekend met de sport, zodat je je kind beter kan ondersteunen. Praat ook eens met de coaches, informeer jezelf over het materiaal dat nodig is voor de sport en controleer of de trainingen veilig verlopen. Hebben jullie een keuze gemaakt, kom dan af en toe kijken wanneer je kind traint!

2. Laat de coach zijn werk doen

Als je al het bovenstaande hebt gedaan, zou je de coaches moeten kunnen vertrouwen. Laat ze dus hun werk doen, ook wanneer je wel bij de training aanwezig bent.

3. Gedraag je

SIRE heeft niet voor niets de 5 gouden regels bedacht en ook de week van de scheidsrechter is niet uit het niets komen vallen. Het is goed om enthousiast te zijn als ouder, maar sla niet door naar fanatiek. Moedig niet alleen jou kind aan, maar het hele team. Uiteindelijk wil iedereen op het veld plezier hebben.

4. Praat met je kind

Je hebt je ingelezen in de sport, dus bent bekend met het spel. Vraag je kind naar de trainingen, wat ze hebben geleerd, of ze het goed kunnen vinden met de andere kinderen. Toon interesse, enthousiasme en laat je kind weten dat plezier ook voor jou het belangrijkste is.

5. Word zelf actief

Slechts 1 op de 10 kinderen met sportende ouders, sport zelf niet. Zo zie je maar: als ouder ben je het belangrijkste rolmodel voor je kind! Als jij zelf actief bent en je hebt plezier in sport, zal je kind dit ook hebben.

Liever niet

1. Koop je kind niet om

Je kind overhalen om te sporten door te beloven dat het achteraf een ijsje mag, is niet nodig. Als je een sport vindt die past bij jouw kind en je benadrukt het plezier en de leuke sociale contacten, dan zal dat genoeg beloning zijn.

2. Dwing je kind niet op een bepaalde sport

Natuurlijk, als ouder ben je behoorlijk in de weer en sta je een paar uur per week langs de zijlijn, maar uiteindelijk is het je kind dat gaat sporten. Laat de keuze van een sport over aan je kind en dwing het niet op een sport omdat jij die leuk vindt, of omdat het zo lekker dichtbij is.

Het kost nu misschien iets meer moeite, maar uiteindelijk worden de wekelijkse trainingen een stuk leuker als je kind er plezier in heeft.

3. Richt je niet te veel op één sport

Door verschillende sporten uit te proberen, ontwikkelt je kind de motorische vaardigheden beter, dan wanneer het al op jonge leeftijd specialiseert in één sport. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je elke week in een andere gymzaal staat, maar geef je kind de vrijheid om af en toe iets nieuws uit te proberen.

4. Vergelijk je kind niet met andere kinderen

Net als dat het zelden werkt om onszelf met anderen te vergelijken, kan je dit ook bij je kind beter vermijden. Geen twee kinderen ontwikkelen zich met dezelfde snelheid. Richt je daarom op jouw kind en zijn of haar vooruitgang ten opzichte van een jaar eerder en niet ten opzichte van leeftijdsgenootjes.

5. Haastige spoed is zelden goed

Voor ze 5 jaar zijn, zijn kinderen met name bezig met het ontwikkelen van de basis motorische vaardigheden, bijvoorbeeld tijdens peutergym. Vanaf 6 jaar zijn kinderen klaar voor ‘echte’ georganiseerde sport. Hier kunnen ze hun vaardigheden verder ontwikkelen. Probeer ze dus niet te snel ‘echt’ aan sporten te krijgen. Het is voor de ontwikkeling van je kind alleen maar goed om de eerste jaren spelenderwijze te leren.

6. Resultaten zijn niet het belangrijkst

Kinderen sporten omdat ze het leuk vinden, om vrienden te maken en omdat ze hun vaardigheden leren ontwikkelen. Je kind kan best fanatiek zijn tijdens de sport, maar uiteindelijk is het kinderen niet te doen om winnen of verliezen. Zolang je ook als ouder hier niet de nadruk op legt, vinden ze al die andere dingen veel belangrijker.

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door AFL Team. 

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.