Sluiten

10 beweegredenen om te sporten

Artikel

Publicatiedatum 16 juni 2016

Iedereen heeft zo zijn redenen om te sporten en snel af te vallen. Er zijn veel beweegredenen te noemen. We hebben de belangrijkste 10 redenen om te sporten voor je op een rij gezet.

De 10 belangrijkste beweegredenen zijn:

Flyer 10 redenen om te sporten - beweegredenen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Infographic 10 redenen om te sporten

Toelichting 10 redenen om te sporten

  1. Bewegen voorkomt overgewicht. Bewegen verhoogt de stofwisseling via spieropbouw en vetafbraak, een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht. Vandaar de uitspraak: “Het beste dieet is een dieet met een flinke portie beweging.”
  2. Bewegen is goed voor je sociale leven. Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Dit helpt om bewegen langer vol te houden. Ook als je op leeftijd bent.
  3. Bewegen kan stress, angst en depressie verminderen. Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de ‘stress uit het lijf lopen’. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.
  4. Bewegen kan kanker voorkomen. Voor sommige vormen van kanker (dikkedarmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen.
  5. Bewegen is goed voor je hart. Hart- en vaatziekten behoren tot de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.
  6. Bewegen kan osteoporose voorkomen. Vanaf je 35ste worden je beenderen kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie.
  7. Bewegen kan diabetes voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.
  8. Bewegen is goed voor uw longen. Bewegen houdt uw longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging.
  9. Bewegen is goed voor uw portemonnee. Actievelingen leven niet alleen langer, maar ook beter. Ze bezoeken minder vaak het ziekenhuis of de dokter en gebruiken minder medicijnen. Bewegen is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een fiets dan later het veelvoudige aan de dokter.
  10. Bewegen is de beste vorm van pensioensparen. Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Joke Kerssens

Mijn man is in een rolstoel terecht gekomen door hersenletsel en is links verlamd. Graag zou ik een sport voor hem willen vinden die hij vanuit zijn rolstoel met zijn rechterhand kan doen. Hij is veel te zwaar geworden sinds hij in een rolstoel zit. (In de instellingen waarin hij heeft gezeten koken ze veel te vet eten voor mensen in een rolstoel. Daar zou eens naar gekeken moeten worden). Met vr. groet, Joke Kerssens